28.10.2020

Ева Майдел: Да инвестираме средствата от ЕС за възстановяване в дигитализация, за да сме по-устойчиви на следващи кризи

„Рекордно големите средства от ЕС, които ще са на разположение на държавите-членки в следващите години правят въпроса как ще се инвестират още по-важен, защото те ще определят накъде ще се развиват икономиките. Ако преди кризата с коронавируса изследванията на Европейската комисия показваха, че заради навлизането на технологиите, 52% от работната сила в ЕС ще трябва да подобри дигиталните си умения до 2025 г., то икономическия шок от кризата направи така, че този процес да трябва да се случи в рамките на следващите две години. Това е огромно предизвикателство и затова трябва да инвестираме голяма част от средствата от ЕС в проекти с дигитална насоченост като внедряване на нови технологии в бизнес производството, дигитализиране на здравеопазването, подобряване на дигиталните умения на учителите, използване на нови технологии за енергийна ефективност на сгради и транспорт и други.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) в речта си по време на събитието на Асоциацията на дигиталната индустрия в Европа „Диджитъл Юръп“ на 22 октомври 2020 г.

На събитието беше представена Стратегията за инвестиции в дигитализация на ЕС на Диджитъл Юръп, която има над 35 000 членуващи компании, включително някои от най-големите международни компании. Освен българския евродепутат в него участваха министрите на икономиката и дигитализацията на Австрия Маргарет Шамбок и на Португалия Педро Виейра, вицепрезидентът на Нокиа Хилъри Майн, главният съветник по въпросите на дигитализация на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, Антъни Уилън, и началникът на кабинета на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Фредерик Бернар.

„Едва 8,5% от европейските компании търгуват с партньори в повече от една друга европейска страна, което показва, че все още не използваме пълния потенциал на единния пазар на ЕС. Анализите на авторите на представената днес стратегия показват, че с адекватни инвестиции в дигитализация до 5 години процентът на тези компании може да стигне 30%. Друг успех, които можем да постигнем благодарение на целенасочени инвестиции в технологии е създаване на единно медицинско досие за всеки гражданин, което да бъде достъпно и в други държави от ЕС, ако е необходимо. В момента това е невъзможно,“ допълни Ева Майдел.

< Назад