06.09.2019

ГЕРБ – Пловдив област отбеляза 134 години от Съединението

Областният координатор на ГЕРБ – Пловдив област Георги Мараджиев и народните представители д-р Христо Грудев, Младен Шишков и Запрян Янков,  общинският ръководител на ГЕРБ - Съединение Петя Червенакова, общински съветници от ГЕРБ, председателите на  Общинските съвети на общините Марица - Гергана Трендафилова  и Стамболийски - Стоян Богданов, Евелина Апостолова и Катя Алова от областното ръководство на ЖГЕРБ  присъстваха на честването на  134-та годишнина от Съединението на  Източна Румелия с Княжество България в Съединение. Домакин бе кметът на общината Атанас Балкански. Той заедно с представителите на ПП ГЕРБ, гости и жители на града присъстваха на  панихидата в храма „Свети Атанасий” в Съединение. Те сведоха глави в знак на почит пред  българските политици - обединили се, за да бъде Съединението. В края на църковната  церемония бяха поднесени цветя в памет на  загиналите.  Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите, разделени несправедливо от Великите сили.

„И днес са актуални поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел,  българският народ е силен и в състояние да постигне всичко“, коментира областният координатор Георги Мараджиев.

Тържественото честване на годишнината продължи с литийно шествие, в което се включиха и  представителите на ПП ГЕРБ. Начело бе знамето на Голямоконарската чета, пазено в музейната експозиция град Съединение. Честването на паметното събитие от 1885 продължи с възстановка в центъра на града. При нея доброволци пресъздадоха  драматичните часове на 5-ти септември, когато Голямоконарската чета тръгва към Пловдив начело с Чардафон Велики, за да осъществи Съединението. Тържественото отбелязване на историческия момент продължи с вечерна проверка, в която се включиха представителни роти на 61-ва Стрямска бригада и завърши с пищна заря.

 

 

< Назад