04.06.2013

Лиляна Павлова: Като кмет на Варна Иван Портних ще прилага нашите приоритети за града

Водещ: Народният представител от ГЕРБ за варненска област Лиляна Павлова представи Иван Портних като кандидат за кмет на Варна. През февруари Варна беше столица на протестите, а на изборите точно този град даде на ГЕРБ най-високите резултати от вота. Въпросът е, г-жо Павлова, с какво сега програмата на Иван Портних продължава вашите заявки по време на изборите?

Лиляна Павлова: Трябва да кажем, че да – имаме категорична победа във Варна и сме изключително благодарни на всички варненци и всички живеещи в област Варна, които ни подкрепиха. И аз вярвам, че това, което предложихме като програма в рамките на кампанията за парламентарните избори и вече разширено в контекста на местните избори, може да бъде добра предпоставка за развитието и промяна на облика на града. И независимо, че сме в опозиция, ще продължим да отстояваме като народни представители нашият ангажимент за това Варна да си върне облика, достойното име на морска столица чрез подобрена градска инфраструктура, улична инфраструктура, благоустрояване на зоните на града, чрез развитие на пристанището, както и на магистрала „Хемус”. Това са приоритети, които ние ще продължим да отстояваме и като народни представители, а Иван Портних като наш кандидат за кмет е изключително успешен, добър мениджър – вече 12 години се занимава с мениджърска работа и с участието си в общинския съвет добре е запознат с работата на общината. Той ще може да допринесе да се реализират всички тези европейски фондове и проекти, които предстоят на общината. Много бяха пропуснати, но и много оттук нататък предстоят: и проектът за градска среда, и обновяването на пешеходната зона и на центъра на града, и за градския транспорт, и за водната инфраструктура, и за обновяване и саниране на училища и детски градини, както и за туристическите атракции и инфраструктура. Всичко това е възможно в рамките на програмата, която господин Портних е предвидил в своята предизборна кампания и предстои да представи в детайли.

Водещ: С какво Иван Портних има предимство пред останалите кандидати?

Лиляна Павлова: Трябва да кажем, че той е изключително съпричастен към развитието на града независимо, че той не е родом от тук, но той живее повече от 12 години във Варна. Неговото семейство е тук. Като успешен мениджър в региона и още повече като председател на бюджетната комисия в общинския съвет той допринесе много, а в последната година беше изключително активен. Постоянно идваше и при мен в министерството в София за проектите с европейско финансиране, така и за бюджетните. Всъщност, за да може те да се реализират по един добър и успешен начин – това е една от силните му страни, които трябва да отбележим. Освен, че е добър мениджър, познава проблемите на града, познава проектите, а и вече е изключително добре запознат с механизмите и на европейските фондове и програми. Защити успешно проектите. Благодарение на него всъщност и нашата съвместна работа беше да защитим проектът за градска среда и градски транспорт, както и проектите в сградната инфраструктура, реализирани в града. Много важна, бих казала позитивна страна и предпоставка в тази посока е и интегрираният план. Всъщност благодарение на усилията и на колегите от общинския съвет, и на експертите в областта Варна ще има свой интегриран план, чрез който ще може да защити сериозен размер европейско финансиране от новия програмен период от следващата година. Тъй като всъщност без такъв интегриран план Варна няма да може да получи европейско финансиране. А той участва активно и в разработването на плана и на проектите, и вярвам, че това ще допринесе допълнително, за да може да се реализира всичко това, от което Варна се нуждае и от което досега по една или друга причина не е могла да се възползва с максимална степен.

Водещ: Вие като народни представители как ще подкрепите неговите действия и с какво?

Лиляна Павлова: От една страна ще започнем с тези законодателни инициативи, които поехме като ангажимент в предизборната кампания и по време на всички срещи с браншовите организации. Те са в няколко насоки. Ще започнем с нашия ангажимент първо към рибарите. За тази законодателна инициатива, която е изключително важна за проблема с рибарските лодки, които в момента се водят кораби и се регистрират като такива. Изискванията към тях са много тежки и рибарите наистина изнемогват. Това е една от стъпките, които предвиждаме. Втората е за регулиране на рибарските пристанища, промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие във връзка със застрояването. Както и във всички останали ангажименти и инициативи, които сме поели. Но, за да сме сигурни, че адресираме всичко това към проблемите на региона, народните представители от ГЕРБ и лично аз ще имаме един път месечно приемен ден за граждани, за всички желаещи да споделят проблеми. За да можем заедно с представителите на гражданското общество в максимална степен да сме адекватни и със законодателните си инициативи, а и не само, за да подкрепим региона. Много е важно да развием туризма и туристическите атракции, особено целогодишните форми на туризъм. В тази посока и с този бранш обсъдихме редица инициативи и въпроси, които искаме да подкрепим. Както и с колегите от морския бизнес, от морската индустрия. Всичко това ще направим максимално възможно да подкрепим, независимо, че сме в опозиция.


< Назад