25.07.2016

Народният представител от ГЕРБ Даниела Панайотова присъства на подписването на договор за модернизиране на пречиствателната станция на Златни пясъци

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Варна Иван Портних подписаха договор за втора фаза от проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация Златни пясъци. Сред официалните лица на събитието в морската столица бе и народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Панайотова.

Подписаният договор гарантира финансиране в размер на 37 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Със средствата ще се извърши разширение и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води в к.к. „Златни пясъци“.

По думите на Ивелина Василева с реализацията на проекта старата пречиствателната станция, чийто капацитет сега е за около 20 000 жители, ще може да обслужва над 72 000 еквивалент жители през лятото и 18 000 през зимата. Съоръжението вече ще отговаря на всички изисквания и ще има възможност да пречиства азот и фосфор, допълни министърът на околната среда и водите.

„Със завършването на реконструкцията проблемите с отпадъчните води във Варна ще бъдат изцяло решени”, коментира Иван Портних. Той изтъкна, че проектът обезпечава дейността на втория най-голям курорт в страната и има както регионално, така и национално значение. Кметът на Варна благодари на министър Василева за положените усилия да се запази финансирането на проекта, който нямаше как да бъде реализиран през миналия програмен период заради спрените при предишното правителство еврофондове.

Портних изтъкна, че чрез проекта ще се изгради и близо 5 км канализационна мрежа  на селищното образувание Ален мак. „В момента около 80% от живеещите в този район разчитат на септични ями, а с изграждането на мрежата ще намалее рискът от свлачища”, поясни кметът. Той информира, че след модернизацията на пречиствателната станция на Златни пясъци, вложените за екологични проекти във Варна средства ще достигнат 110 000 млн. лв.

Министър Василева отчете, че през миналия програмен период за изграждане на инфраструктура по Черноморието са били инвестирани близо 350 млн. лв., като по-големите населени места са обезпечени с пречиствателни станции. Екоминистърът обяви, че вероятно до края на септември ще се отпусне финансиране и на община Приморско, която вече има готов проект за съоръжение, обслужващо и Китен.

< Назад