20.05.2014

Ева Паунова: Искам отново да бъдем част от просперираща Европа

Водещ: В оставащите до вота дни какво още има да каже Ева Паунова, кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ, ни предстои да научим от следващите минути. Г-жо Паунова, успяхте ли да изговорите всички предложения, идеи и теми през тази кампания и при изминалите срещи?

Ева Паунова: През повечето от последните 20 дни пропътувахме над 4500 км. заедно с моите колеги от отбора на ГЕРБ и се срещнахме с хиляди хора. Хората искат простички неща. Те звучат просто, но за да се случат, трябва да дадат своя глас за партии, които са доказали, че могат да градят България и могат да градят България в Европа. Партии като нашата. Хората се интересуват дали има работни места. От това дали техните деца да получат качествено и достъпно образование. Интересуват се как техните деца да се върнат в България. Това са ключовите теми, по които говорим и за които искаме да чуем повече от самите граждани. Затова нашата кампания е базирана на срещите и разговорите, а и имаме възможност да се срещнем с възможно най-много хора из цяла България.

Водещ: От направените срещи, къде и чрез какво виждате шанса на тези избори?

Ева Паунова: Изключително добре приети сме от гражданите, което доказва, че България иска повече Европа, че България иска ГЕРБ.

Водещ: България иска повече Европа, България иска ГЕРБ, но знае ли как да го постигне?

Ева Паунова: Ние можем да го постигнем, единствено когато развиваме своят потенциал в нашата държава. Когато имаме правилната среда, за да развием нашият потенциал тук в България. Единственият начин това да се случи е да изберем пътя на Европа. Няма друг съюз, който да гарантира, че нашите национални цели могат да бъдат изпълнени. Единственият съюз е Европейският съюз.

Водещ: Вие имате впечатление от работата на институциите в ЕС и от вълненията на европейските граждани в държави, които ние наричаме развитата Европа. Какво не достига на България, за да достигне тези държави и да намери своето равнопоставено място в ЕС?

Ева Паунова: Вече близо 5 години работя в Европейския парламент и ми е направило впечатление, че понякога на българите им липсват 5 неща и те са персонални качества. Малко повече вяра и малко повече самочувствие. Трябва да повярваме в себе си, трябва да повярваме в нашият потенциал, трябва да повярваме на това, че можем. Трябва да изразяваме културата на „Аз мога”, а не само да казваме какво не може да се случи. Ние по времето на управлението на ГЕРБ, през тези 3 години и половина, когато управлявахме в България, доказахме, че нещата могат да се случват. Доказахме, че изразяваме културата на „Аз мога” и ще продължим да го правим, както и нашите евро депутати го правеха през последните 7 години в Европейския парламент.

Водещ: От позицията на тази култура „Аз мога” какво още имате да кажете в оставащите до вота дни?

Ева Паунова: Оставащите до вота дни са много малко. Остана много малко време, а България време за губене няма. Трябва да навием здраво ръкавите си, всички българи и да се захванем за работа. Трябва да се съсредоточим и да започнем от самите нас, от това, какво образование ще получат нашите деца, дали те ще имат възможност да развиват предприемачество в България, а не извън държавата ни. Да, хубаво е, нека да пътуват, нека да видят, какво предлага Европа, но нека да имат правилната среда да развият своя потенциал, тук в България. Изборите са залог – това винаги го казваме и всички избори са ключови, но тези, за мен, са още по-важни. Като представител на младото поколение аз не искам моето поколение да бъде загубено или да бъде изгубено в чужбина, а още по-малко искам и следващите поколения да бъдат загубени. Това, което призовавам нашите граждани е – да гласуват за Европа. Само като част от Европа ние можем да бъдем силна страна и нашият глас да се чува.

Водещ: Вие не искате вашето поколение да бъде изгубено, не искате то да се натовари целокупно на Терминал 2. Конкретни мерки, които трябва да бъдат направени, за да не се случи това?

Ева Паунова: Първо – образованието. За съжаление, има места, където образованието не е достъпно, не е на нивото, от което се нуждае, а и не винаги имаме правилната среда за развитие на предприемачество. Когато образованият кадър излезе от определено учебно заведение, той трябва да има възможност къде да развие своите качества. След това трябва да заложим на иновации и технологии. Не можем да се обръщаме постоянно назад, а определена част от нашето общество все още да мечтае за пушещите комини – това няма да се върне. Трябва да гледаме в бъдещето. Ако искаме нашата държава да просперира, така както цяла Европа и Западна Европа просперира, ние трябва да гледаме напред в бъдещето и да използваме възможностите, които то ни предоставя.

Водещ: Как ще накарате тази България с пиетет към пушещите комини да погледне към способността на кадърните млади хора? Как ще я накарате тя да повярва в тях? И да им отстъпи място?

Ева Паунова: Тя трябва да повярва в своите деца и своите внуци, трябва да повярва в тях. Тогава ние можем да бъдем силни – когато мъдростта вярва на младите, вярва, че те имат идеите, креативността и желанието да постигнат своите цели. Защото, може би, когато си млад си по-дързък или наивен, но точно за това, че не сме обременени, ние можем да реализираме нашите цели.

Водещ: В Европейския парламент какви биха били вашите основни задачи и каква е вашата амбиция да ги постигнете?

Ева Паунова: Тях вече ги споменах в отговорите на вашите въпроси. Първо – борбата с демографската криза. Тя минава през образование, през достъп до качествено и достъпно образование за всяко едно дете в България, където да развие своя потенциал. След това – повече финансирани на малки и средни предприятия, както и на предприемачеството. И третата тема, по която искам да работя, е европейският единен дигитален пазар. Той трябва да бъде развит напълно, за да може да има растежа, от който Европа се нуждае. Там е нужният растеж, който ние така силно искаме последните години.

Водещ: При бъдещата ви работа в Европейския парламент ще се обръщате ли към вашите връстници в България, към тези, които знаят и могат, ще се опирате ли на техните идеи, предложения, умения? Ще се съгласите ли да бъдете техен мотор?

Ева Паунова: Бих искала да работя с тях, ще работя и за тях, но трябва заедно да определим точните цели и това, което най-много искаме. Важно е да имаме комуникацията с хората и за това, в момента, пътуваме и се срещаме с толкова много българи, защото те има какво да ни кажат. Ние не инвестираме толкова много в медийна реклама, ние инвестираме във време прекарано с българските граждани, защото от тях трябва да чуем, те какво искат. Ние искаме да работим за тях и с тях. Така че, абсолютно, да.

Водещ: Посланието, което вие ще запазите от тези седмици и от срещите?

Ева Паунова: Боли ме, когато гледам, че Европа просперира, а България не е част от този процес. Искам отново да бъдем част от просперираща Европа.


< Назад