23.04.2015

Ева Паунова: Сега е моментът да се направят успешни реформи и той не трябва да се изпуска

Ева Паунова, представител на Република България в ЕП от ГЕРБ/ЕНП, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Основните задачи пред лятната сесия на Народното събрание и предстоящите най-важни реформи.

Ева Паунова заяви, че най-важното нещо е, че се вижда политическа воля реформите да се случат. Управлението е стабилно и обществото усеща тази стабилност, затова моментът трябва да бъде използван. „Нямаме време за губене в малки политически хватки и битки!”, категорична беше Ева Паунова. Тя продължи, че през последните две седмица двама вицепрезиденти на ЕК са посетили България и двамата са акцентирали върху това колко е важно да се случи реформата в съдебната система. Парламентът е абсолютно наясно с очакванията на обществото и необходимостта реформите да се случат. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП подчерта, че за случването на реформите жизненоважна е и европейската солидарност. Тя даде пример с това, че с различни нейни колеги от различни политически семейства са се обединили около мнението, че през следващите 15 години образованието в България трябва да изглежда по друг начин. „Ние показахме, че искаме заедно да работим независимо от политическата си принадлежност в това да променим индикаторите. Време е вече и българският парламент по ключови теми да вижда важността на тези реформи, които трябва да се случат. Защото ако не се случат сега, ние губим важен момент, отново ще трябва да чакаме няколко години, за да започнем разговори или подемем темата образование или здравеопазване, не трябва да изпускаме момента. Ние сме част от обединеното европейско семейство и то очаква, че ние ще отстояваме всички негови принципи!”, още веднъж подчерта Ева Паунова. „Кога обаче ние, обикновените граждани на Република България, ще усетим, че наистина тези системи са реформирани?”, попита водещата Клара Маринова, на което евродепутатът отговори, че за това е необходимо депутатите в българския парламент да осъзнаят важността на въпроса и апелът й е да мислим каква България искаме да имаме през следващите 20-30 години.

Българското участие в плана „Юнкер”.

Ева Паунова обясни, че в момента в ЕП се работи върху законодателство, чрез което този фонд ще бъде менажиран. Тя подчерта, че информацията, която се е появила в медиите, че само един български проект е одобрен, не е вярна, защото всъщност все още няма одобрени проекти, досега са били представяни примерни проекти, които правителствата са предлагали, за да се види какъв тип проекти те смятам, че е важно да се финансират. След няколко месеца вече ще може да се кандидатства директно към Европейската инвестиционна банка, тоест проектите няма нужда да минават през правителството, то е там, за да дава подкрепа на въпросните частни инвеститори. Очаква се първите проекти да започнат с финансиране най-късно през септември.

Санкциите на ЕС срещу Русия и кризата с бежанците в Средиземноморието.

Ева Паунова заяви, че темата за санкциите се обсъжда ежедневно, когато европейските лидери се събират в Брюксел ЕНП прави срещи на върха със своите представители и темата за санкциите често се обсъжда. В момента обаче основната тема е кризата с бежанците в Средиземно море. Евродепутатът от ГЕРБ беше категорична, че тази трагедия трябва да бъде прекратена и решението не може да бъде само увеличаването на средствата за различни операции. Според нея трябва да се работи на място в страните в Северна Африка и там да се решава дали един емигрант може да кандидатства за това той да бъде транспортиран в Европа и да търси убежище. Ева Паунова даде пример с Австралия, която е преодоляла подобен проблем с бежанци, идващи от Индонезия, като е изградила свои бази в Индонезия, където може да се кандидатства за убежище. По отношение на проблема с бежанците по българо-турската граница евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП коментира, че европейската солидарност е достатъчно голяма. Тя даде за пример факта, че в страната ни през миналата година са били приети около 10 000 сирийски бежанци, докато в Швеция например те са били над 60 000.

Предстоящите местни избори.

Ева Паунова заяви, че лидерът на ПП ГЕРБ ясно е заявил, че изпълнителната власт и Народното събрание трябва да се концентрират върху своята работа, а местните власти да се съсредоточат върху местните избори. Това е така, защото реформите са неотложни и властта трябва да се концентрира върху тях. Помолена да коментира дали съперничеството на местните избори между коалиционните партньори ще се отрази на общото управление на централно ниво тя заяви, че управляващите имат необходимата политическа култура, за да разделят това, което се случва на местно ниво, от централното управление. „Всички коалиционни партньори имат достатъчна политическа култура, за да отделят тези казуси”, завърши Ева Паунова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад