04.07.2015

Корнелия Маринова бе на светата литургия в църква в Лесидрен

Народният представител Корнелия Маринова посети днес с. Лесидрен, за да присъства на  света литургия в реновираната за 320 000 лв църква „Свети Великомъченик Георги". Проектът е по Мярка 322 ”Обновяване и развитие на населените места” на ПРСР на стойност 320 000 лв.

Със средствата е извършен е ремонт на камбанария и покрив, поставена е нова дограма, изградени са електро-мълниезащитна и заземителна инсталации, вертикална и хоризонтална планировка, фасадни и интериорни работи и други строителни дейности са превърнали светата обител добре уреден и обновен храм.

Църквата "Свети Великомъченик Георги" в Лесидрен е построена през 1859 г. с разрешителен ферман. Автентичния си вид е запазила и до днес. Наново изградено е само килийното училище, което изгаря при пожар в началото на ХХ век.
През 1976 г. храмът е обявен за паметник на културата.

Църквата е трикорабна, изградена изцяло от камък, който доброволци са пренасяли от местност край селото. През лятото материалите са извозвани с волски коли, а през зимата с шейни. Основите на черквата са изкопани на 1-2 м дълбочина и са правени с церови колове. Според архивните документи, църквата е строена 3-4 години в тогавашния център на селото.

< Назад